‘Noćni upravitelj’, ‘McMafia’, ‘Ljeto raketa’… Vrhunske britanske miniserije koje ne smijete propustiti

Izdvojili smo nekoliko britanskih miniserija koje stvarno vrijede svake minute gledanja, a sve ih možete pronaći na PLAY Premiumu.

Noćni upravitelj

Vrhunska britanska miniserija ‘Noćni upravitelj’ (The Night Manager, 2016.) nastala je prema istoimenom djelu pisca špijunskih romana Johna le Carréa. Radnja prati Jonathana Pinea (Tom Hiddleston) bivšeg britanskog vojnika, sada noćnog upravitelja luksuznih hotela u Kairu. Godina je 2011., vrijeme je Arapskog proljeća, a Pine upoznaje lijepu Sophie Alekan (Aure Atika), ženu lokalnog moćnika s kojom se upušta u vezu. Sophie je dobro upoznata s mutnim poslovima svog supruga, a informacije i dokaze kojima raspolaže povezuju njezinog supruga s engleskim milijarderom Richardom Roperom (Hugh Laurie) u ilegalnim međunarodnim vodama trgovine oružjem.

O uspješnosti serije govore i 44 nominacije te 17 osvojenih prestižnih nagrada. Velika glumačka imena osvojila su tri Zlatna globusa. Tom Hiddleston za najbolju glavnu ulogu, a Hugh Laurie i Olivia Colman za najbolje sporedne uloge.

McMafia

Britanska kriminalistička serija u produkciji BBC-ja, ‘McMafia’ (2018.), nastala je prema dokumentarnoj knjizi britanskog novinara Mishe Glennyja, koji je pratio mafiju i njen razvoj u digitalnoj eri.

Alex Godman (James Norton), kao sin Rusa kojeg je prognala ruska mafija, odrasta u Engleskoj. Trudi se živjeti poštenim životom izbjegavajući mutnu prošlost svojih roditelja i ne miješati se u poslove s mafijom gradeći svoj zakoniti posao i život s djevojkom Rebeccom (Juliet Rylance). No kad jedno ubojstvo navuče obiteljsku prošlost na njega, Alex se, osim s Rusima, mora suočiti i s drugim mutnim ljudima iz svijeta organiziranog kriminala, uključujući meksičke kartele droge, pakistanske dilere i balkanske švercere.

Svijet u plamenu

Uoči izbijanja Drugog svjetskog rata mladi britanski prevoditelj Harry zaposlen je u britanskoj ambasadi u Varšavi. Zaljubi se u Kasiju i obeća joj pomoći u bijegu iz Poljske, no tu postoji   ozbiljan problem: kako to objasniti svojoj djevojci Lois, koja ga čeka kod kuće u Manchesteru?

U nevjerojatno napetoj miniseriji redatelja Adama Smitha i genijalnog britanskog producenta i scenarista Petera Bowkera, poznatog po serijama ‘Blackpool’ i ‘Ona riječ na A’, pratimo sudbine sasvim običnih ljudi koje je rat zatekao u različitim dijelovima Europe. Radnja serije odvija se na više   lokacija, od Varšave preko Pariza i Berlina pa sve do Dunkirka i  Manchestera, a fantastična glumačka postava izvrsno je dočarala   sve emotivne turbulencije, patnje i teške izbore na koje su ljudi   prisiljeni u ratnom vihoru samo da bi preživjeli. Harryja glumi američko-britanski glumac Jonah Hauer-King, kojeg pamtimo iz serije Male žene (Little Women), Julia Brown odlično je odglumila  mladu Lois, legendarni Sean Bean, kojeg smo gledali u ‘Gospodarima prstenova’ i spektaklu ‘Troja’, tumači ulogu Loisinog oca Douglasa,  a novinarku Nancy utjelovila je oskarovka Helen Hunt.

Koristoljublje

U središtu zbivanja ove intrigantne i napete serije složeni su obiteljski odnosi, život nakon razvoda te sukobi između roditelja i djece, opterećeni utegom različitih očekivanja u pogledu toga kako bi život u neko doba trebao izgledati i što je prihvatljivo, a što nije. Radnja preispituje i neke društvene konstrukte te   postavlja pitanje u kojoj je mjeri nečiji život definiran   određenom ulogom, konkretno u ovom slučaju ulogom supruge i majke.

 Autorica serije je Marnie Dickens, a glavnu glumicu u seriji, Juliju Ormond svi jako dobro znamo iz niza nezaboravnih filmskih ostvarenja, poput ‘Sabrine’, u kojem glumi s Harrisonom Fordom,   ‘Legende o jeseni’ te filma ‘Moj tjedan s Marilyn’ u kojem je Julia utjelovila glumicu Vivien Leigh. U seriji ‘Koristoljublje’ odlično je dočarala ženu u zrelim godinama koja želi pronaći sreću u ljubavi, bez obzira na razliku u godinama i protivljenje djece. Mladog fatalnog Benjamina glumi Ben Barnes, kojeg smo gledali u Kronikama iz Narnije i u popularnoj seriji Westworld.

Priznanje

Napeta kriminalistička drama bazirana je na istinitom događaju, nestanku i ubojstvu mlade djevojke Sian Emma O’Callaghan, zločinu   koji se zbio ne tako davne 2011. godine u engleskom gradu   Swindonu i šokirao je Veliku Britaniju. Kao i u stvarnosti, u   seriji je za slučaj nestanka djevojke zadužen predani detektiv   Steve Fulcher.

Kako vrijeme odmiče, detektiv Fulcher naći će se pred odlukom   koja može odrediti daljnji tijek njegove karijere i života u   cjelini. U šokantnom raspletu, serija prikazuje niz događaja koji   su doveli do Fulcherova odlaska iz policije. Detektiva Fulchera   igra Martin Freeman, odličan glumac koji je u Gospodarima   prstenova glumio Bilboa Bagginsa, a glumio je i dr. Watsona u   izvrsnoj britanskoj seriji Sherlock te Lestera u seriji Fargo. U   ulozi Karen Edwards pojavljuje se izvrsna Siobhan Finneran, koje   se sjećamo iz serije Downton Abbey, a seriju je režirao Paul   Andrew Williams.

Ljeto raketa

Samuel Petrukhin ruski je izumitelj židovskog porijekla koji u   turbulentno hladnoratovsko doba živi sa svojom obitelji u   Engleskoj. Obitelj počinje prijateljevati s članovima britanskog   visokog društva, očaravajućom Katherine Shaw i njezinim suprugom Richardom, koji je priznati ratni junak i predstavnik u   britanskom parlamentu.

Serija je neizvjesna i vizualno vrlo dojmljiva, vjerno dočarava   atmosferu hladnoratovskog razdoblja, a zanimljivost je i to što   je riječ o gotovo biografskom dijelu jer je autor i redatelj   serije Stephen Poliakoff, sin ruskog inženjera i izumitelja   Aleksandra Poliakoffa, čije je slušne aparatiće kojima se jačina   zvuka može podešavati nosio i sam britanski premijer Winston   Churchill, a zbog njegovog ruskog podrijetla, britanska tajna   služba ga je sumnjičila za špijunažu. Samuela Petrukhina glumi   nagrađivani britanski glumac Toby Stephens, a zanosnu Katherine   Shaw Keeley Hawes, koja je već poznata domaćem gledateljstvu po   ulogama u serijama Na dužnosti (Line of Duty) i Doktor Who.

Od krvi i mesa 

Još jedna odlična britanska miniserija koja istražuje intenzivne obiteljske odnose. Naizgled skladni odnosi između dvije sestre, brata i njihove majke Vivien mijenjaju se nakon što u majčin život, nakon smrti supruga i njihova oca, uđe novi muškarac. Ova izvrsna obiteljska drama ima sve odlike zbog kojih i inače volimo   gledati britanske serije, od intrigantnih, realističnih likova, uvjerljive glume i postupne gradnje napetosti koja raste do samog kraja.

Seriju je režirala talentirana britanska redateljica Louise Hooper. Vrlo zapaženu ulogu susjede Mary ostvarila je Imelda   Staunton, cijenjena glumica koju smo imali prilike gledati u seriji Priznanje, a od drugih zapaženijih ostvarenja u kojima se pojavljuje treba navesti ‘Maleficient’ s Angelinom Jolie i Harryja Pottera, a Staunton će u petoj sezoni glumiti i kraljicu Elizabetu II. u seriji ‘Kruna’ (The Crown).

Vrhunske britanske miniserije gledajte odmah na PLAY Premiumu.