‘50/50’: Smiješna i dirljiva priča o prijateljstvu, ljubavi i preživljavanju inspirirana stvarnošću

Ljekovita moć prijateljstva u najtežim trenucima života

Nadahnuta iskustvom iz stvarnog života scenarista Willa Reisera, ‘50/50’ (2011.) dirljiva je i originalna priča o prijateljstvu, ljubavi i preživljavanju. Film je inspiriran istinitom pričom o dvojici prijatelja u ranim dvadesetima i kako dijagnoza raka jednog od njih utječe na njihovo ponašanje. Reiserov prijatelj, glumac Seth Rogen, s kojim je prolazio najteže razdoblje, u filmu utjelovljuje upravo sebe u liku Kylea. Prijatelji su tako došli na ideju da pokušaju izvući najbolje iz cijele situacije i naprave film.

Adam Lerner (Joseph Gordon-Levitt, ‘Don Jon’, ‘Looper’) oduvijek se trudio brinuti o svom zdravlju pa ga okrutno iznenadi kada sazna da ima zloćudne tumore duž kralježnice. Liječnik mu daje 50/50 šanse da preživi, ali Adam pokušava ostati optimističan iako njegova majka (Anjelica Huston, ‘The Addams Family’) i prijatelj Kyle (Seth Rogen, ‘Superbad’, ‘Neighbors’) loše reagiraju na vijest. Adam počinje posjećivati terapeuta (Anna Kendrick, ‘Pitch Perfect’, ‘Into the Woods’), ali njihov odnos prijeti da će  prijeći granicu između liječnika i pacijenta.  

Film prikazuje, konkretno i sa zdravom dozom humora, kako se Adam nosi sa situacijom, a kako se ponašaju njegova obitelj, djevojka (Bryce Dallas Howard, ‘Jurassic World’), najbolji prijatelj Kyle i kolege.

Za razliku od mnogih drugih filmova o nesretnim smrtonosnim bolestima, ‘50/50’ nije priča o bolesnom protagonistu kako provjerava posljednje stavke s popisa, pronalazi pravu ljubav neposredno prije nego što izdahne ili postaje plemenit zbog bolesti. Umjesto toga, ‘50/50’ govori o Adamu koji je imao lošu sreću da oboli. Sa svojom bolešću nosi se najbolje što može prolazeći kroz dobre, loše i smiješne situacije.

Originalnu priču o prijateljstvu, ljubavi i bolesti ‘50/50’ pogledajte samo na PLAY  Premiumu.