Ako ste ljubitelji detektivskih drama, ove serije ne smijete propustiti!

Možete li pogoditi tko je ubojica?

Britanske kriminalističke serije u čijem središtu se nalazi oštroumni detektiv koji će prozreti i najokorjelije zločince, jedan je od popularnijih žanrova. Pronicljivi i elokventni detektivi postepeno će  otkrivati složenu pozadinu zločina, a vi ćete cijelo vrijeme pokušavati pogoditi tko je od brojnih tajnovitih likova glavni ubojica i zbog čega je počinio zločin. No u detektivskim dramama takvo što je teško i pretpostaviti, a kamoli pogoditi jer baš svaki lik skriva barem jednu tajnu.

Ako ste obožavatelj ovog žanra, u PLAY Premium digitalnoj videoteci možete pronaći nekoliko kultnih, ali i detektivskih drama malo novijeg datuma.

Grantchester

Detektivska serija ‘Grantchester’ (2014) snimljena je prema popularnim knjigama Jamesa Runcieja, a vodi vas u doba 50-ih godina 20. stoljeća u malo idilično mjesto u Engleskoj. Mjesni vikar Sidney Chambers (James Norton) vodi miran život u selu Grantchesteru sve do trenutka kad se mora suočiti s ubojstvom. Zbog višegodišnjeg iskustva rada s ljudima, sve je jasnije da bi upravo on mogao riješiti komplicirani slučaj. No Sidneyja ne brine samo zločin, tu je lijepa Amanda (Morven Christie) u koju je ludo zaljubljen, ali kod koje je svoju šansu izgubio kad je postao svećenik.

Smrt u raju

Ako volite sunce, more, pijesak i san vam je jednog dana otputovati na Karibe, a usput obožavate gledati detektivske drame, onda je ‘Smrt u raju’ (Death in Paradise, 2011) serija za vas. Kroz 10 sezona ove popularne BBC-jeve krimiserije izmijenilo se nekoliko briljantnih, ali pomalo smotanih detektiva, no njihovu pronicljivom oku ne može promaknuti baš ništa što se događa na otoku. Ova krimiserija ima i elemente humora – britanski detektiv koji ne podnosi sunce i vrućinu često upada u komične situacije s duhovitim dijalozima. Ipak, zločini koji su počinjeni čine se gotovo savršenima, a jedina osoba koja može nadmudriti lukave ubojice je inspektor Mooney (Ardal O’Hanlon), kojeg gledamo u sedmoj i osmoj sezoni, samo na PLAY Premiumu.

Poirot

Najpoznatiji i najdugovječniji detektiv svih vremena je briljantni i pronicljivi Hercules Poirot, kojeg je stvorila kraljica krimića, slavna spisateljica Agatha Christie. Britanska kriminalistička drama ‘Poirot’, koja se u originalu prikazivala na ITV-ju tijekom 13 sezona (1989. – 2013.), najpopularnija je i najbolja ekranizacija slavnog detektiva. Glumca Davida Sucheta kao Poirota odabrala je sama obitelj Agathe Christie, a serija je bila nominirana za čak 20 nagrada BAFTA.

Misteriozne zločine Herculesa Poirota možete gledati na PLAY Premiumu. No požurite jer serija je dostupna do 16. prosinca.

Inspektor George Gently

Britanska kriminalistička serija ‘Inspektor George Gently’ (Inspector George Gently, 2007) uvjerljiva je retrospektiva života na sjeveroistoku Engleske šezdesetih godina prošlog stoljeća, vremena kada je smrtna kazna za okorjele kriminalce još uvijek bila na snazi. Kroz osam sezona, sjajni detektiv, u kaosu kriminala i ubojstava, donosi zakon i red.

Gospođica Marple

Gospođica Marple još je jedan sjajan lik koji je stvorila Agatha Christie. Ova legendarna amaterka detektivka na sebi svojstven i pronicljiv način rješava slučajeve umorstava u britanskom mjestašcu St. Mary Mead. Smještena u ruralnu, ladanjsku sredinu malih idiličnih britanskih mjesta, besprijekorne kostimografije i scenografije, serija je pohvaljena što je ostala vjerna izvornim romanima.

Dosje Mallorca

BBC-jeva detektivska drama novijeg datuma, ‘Dosje Mallorca’ (Mallorca Files, 2019) prati dva istražitelja na Mallorci, raju za bogatu i glamuroznu klasu koja tamo stiže na odmor iz cijele Europe. Detektivka londonske metropolitanske policije Miranda Blake (Elen Rhys) i detektiv Max Winter (Julian Looman) na otoku rješavaju ubojstva i zločine. Miranda je introvertirana i živi po svojim pravilima, za razliku od svog opuštenijeg njemačkog kolege. Max se oslanja na intuiciju, dok se Miranda drži policijskih procedura. Različitog pristupa i dinamike, Max i Miranda ponekad se ne razumiju i teško usklađuju, no kako se suprotnosti privlače, tako se i oni u konačnici odlično upotpunjuju i čine pravi detektivski par!

Izvrsne detektivske serije gledajte odmah na PLAY Premiumu.