‘Bijela kraljica’: Povijesna saga o strasti, intrigama i nemilosrdnoj borbi za engleski tron

Veličanstven prikaz iznimno turbulentnog razdoblja engleske povijesti

Očaravajuća BBC-jeva dramska serija ‘Bijela kraljica’ (The White Queen, 2013.) temelji se na seriji povijesnih romana Phillippe Gregory ‘Rat rođaka’ (‘Bijela kraljica’, ‘Crvena kraljica’ i ‘Kći kralja’).  Serija nas vodi kroz priču o ljubavi i požudi, zavođenju i izdaji ispričanu s gledišta triju potpuno različitih, nemilosrdnih žena – Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort i Anne Neville.

Godina je 1464., devet dugih godina bjesni Rat ruža, u kojem se kuće Lancaster i York bore za englesku krunu. Edward IV. (Max Irons) svrgnuo je ozloglašenog Henryja VI. i silom uzeo prijestolje. Elizabeth Woodville (Rebecca Ferguson), ostaje udovica kada joj muž pogine u bitci koju je predvodio u ime kuće Lancaster. Potaknuta velikim ambicijama i magijom svoje majke Jacquette (Janet McTeer), Elizabeth zavodi kralja Edwarda IV. te se udaje za njega u tajnosti. Edward dolazi iz obitelji bijele ruže, kuće York, a sve dok postoje drugi pretendenti na Edwardovo prijestolje, duboko rivalstvo između dviju obitelji nikada neće prestati. Nasilni sukob, šokantna izdaja i ubojstvo dominiraju Elizabethinim životom engleske kraljice, strastvene Edwardove supruge i odane majke njihove djece.

Lady Margaret Beaufort (Amanda Hale), zbog bliskog srodstva s kraljem Henryjem, oduzeto je gotovo sve. Sina joj odgaja netko drugi, a sada mu je oduzeta i titula Earla od Richmonda. Njezin sin, nećak kralja Henryja, nasljednik je loze Lancaster, a Margaret će učiniti sve da njen sin dobije ono što mu zakonski pripada.

Anne Neville je mlađa kći Lorda Warwicka. Naivna je i ne zna kome bi trebala pripasti njezina odanost. Kada njezin otac odluči sklopiti savez sa svojim bivšim neprijateljem, Annina ruka ponuđena je princu Edwardu iz dinastije Lancaster. Njezin otac želi postaviti Edwarda za novog kralja, a svoju kćer učiniti engleskom kraljicom.

Serija prepuna intriga, spletki, strastvene ljubavi i okrutne borbe za prijestolje bila je nominirana za četiri Emmyja i tri Zlatna globusa te brojne druge nagrade.

‘Bijelu kraljicu’ gledajte odmah na PLAY Premiumu.