‘Bilo jednom u Americi’: Kultni film s legendarnim Robertom De Nirom u glavnoj ulozi

Dva židovska dječaka izrastu u lidere njujorške mafije

Sjajni Sergio Leone režirao je kultni film ‘Bilo jednom u Americi’ („Once Upon a Time in America“, 1984.), nagrađivanu krimidramu o skupini židovskih gangstera s početka 20. stoljeća do njihova ponovna okupljanja u šezdesetima.

Židovskim kvartom New Yorka 20-ih godina prošlog stoljeća vladaju bande, među kojima i banda na čijem čelu su sitni prijestupnici, dječaci Max (James Woods) i Noodles (Robert De Niro). Prijatelji zajedno odrastaju i zaklinju se jedan drugome na vječno prijateljstvo i vjernost. U vrijeme prohibicije sve više se uvlače u kriminalni milje, a poslije jednog mafijaškog obračuna Noodles završava u zatvoru. Po izlasku iz zatvora, već kao starac, vraća se u rodni kraj i prisjeća djetinjstva i mladosti, doba dječjih bandi, prohibicije i mafijaških obračuna u New Yorku, ali i neprežaljene ljubavi.

Leone je odbio raditi film ‘Kum’ kako bi se mogao posvetiti ‘Bilo jednom u Americi’. Prvi put se zainteresirao za ovaj film dok je snimao svoj vestern ‘Bilo jednom na Divljem zapadu’. Tada je naišao na knjigu ‘The Hoods’, na čijim jekoricama pisalo: „Zloglasni mafijaški šef sindikata ispričat će cijelu priču o unajmljenim ubojstvima i kriminalnim operacijama“.

Uz De Nira, u filmu se pojavljuju još i James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams, Tueesday Weld, Joe Pesci, Danny Aiello.

Film ‘Bilo jednom u Americi’ gledajte odmah na PLAY Premiumu.