James Norton i Robson Green u sjajnoj detektivskoj drami ‘Grantchester’

Dvije potpune karakterne suprotnosti stvaraju odlično partnerstvo u rješavanju brutalnih zločina.

Britanska detektivska serija ‘Grantchester’ (2014.) temeljena je na ‘The Grantchester Mysteries’ iz 2012. godine, zbirkama kratkih priča koje je napisao James Runcie. Radnja se odvija u istoimenom selu Grantchester, u Cambridgeshireu 1950-ih.

Policijski inspektor Geordie Keating  (Robson Green) metodički pristupa policijskom radu i nadopunjuje intuitivne tehnike lokalnog vikara Sidneya Chambersa (James Norton). Njih dvojica stvaraju partnerstvo, ponekad donose različite uvide u zločine, ali ih zajedno  razotkrivaju pritom gradeći prijateljstvo. Seoski život u Grantchesteru pokazao se mnogo življim nego što bi to mogao sugerirati njegov pospani izgled, s intrigama i tračevima koji se kovitlaju u pozadini Geordienih istraga. Sidney vodi miran život sve do trenutka kada je suočen s ubojstvom. Zbog višegodišnjeg iskustva s ljudskom psihom i analizom počinjenih djela, sve je jasnije da bi upravo on mogao riješiti komplicirani slučaj. No, Sidneya ne brine samo zločin, s druge strane tu je lijepa Amanda (Morven Christie) u koju je ludo zaljubljen, ali kod koje svoju priliku gubi onog trenutka kada postaje svećenik.

Unatoč suprotnostima između dvaju glavnih likova, Geordie kao oštri lokalni inspektor i Sidney kao emocionalni i nježni svećenik, partnerski rade na otkrivanju opakog lanca događaja koji su doveli do svakog ubojstva.

James Norton poznat je po ulogama u televizijskim serijama ‘McMafia’, ‘Happy Valley’ i ‘War & Peace’. Nominiran je za televizijsku nagradu Britanske akademije za najboljeg sporednog glumca 2015. godine za  ulogu bivšeg osuđenika Tommyja Leeja Roycea u ‘Happy Valleyju’. 2019. godine dobiva ulogu u filmskoj adaptaciji  istoimenog romana ‘Male žene’. Od poznatijih serija, Robson Green svoju glumačku karijeru ostvaruje u dramskim serijama ‘Casualty’ i ‘Soldier Soldier’ te kriminalističkoj seriji ‘Wire in the Blood’.

Opuštajuću seriju sa zanimljivim obratima, tajnovitim istragama i zapletima pogledajte na PLAY Premiumu.