Kalifornikacija: Ludo iskrena, sirova i zabavno inteligentna hit – serija

Nekada uspješni romanopisac nalazi se u kolapsu vlastitog života

Američka serija ‘Kalifornikacija’ (‘Californication’, 2007.), autora Toma Kapinosa, donosi priču o Hanku Moodyju, sredovječnom piscu koji proživljava najgore razdoblje svog života. Isprepletena komičnim i dramskim elementima u sedam sezona, priča ove serije ima gotovo fascinantnu dubinu, nevjerojatno britke i čiste dijaloge, a referira se i na gotovo sve važnije aspekte popularne, ali i klasične kulture – od Boba Dylana, preko filmova Humphreya Bogarta i Orsona Wellesa, do Williama Butlera Yeatsa ili Vladimira Nabokova.

U središtu radnje je pisac Hank Moody (David Duchovny), koji prilično teško pridonosi odgoju svoje 13-godišnje kćeri. Pritom i dalje čezne za bivšom djevojkom Karen (Natascha McElhone) te neprekidno nastoji oživjeti svoju spisateljsku karijeru. Njegova opsjednutost istinom te autodestruktivno ponašanje (alkohol, droga i promiskuitet) istodobno uništavaju i obogaćuju njegovu karijeru. S brojnim izazovima nosi se tako da tone sve dublje, no nimalo ne mari za to. Nakon Kareninog preseljenja u New York, Hank daje sve od sebe kako bi sam odgojio zajedničku kćer Beccu (Madeleine Martin). No nije lako biti samohrani otac,  posebice zato što Becca počinje preispitivati njegov autoritet kao nikada do sada. Nekada uspješni romanopisac i ikona suvremene američke književnosti nalazi se u kolapsu vlastitog života. Dok živi raskalašenim životom, uživajući u alkoholu, drogama i ženama, istovremeno nastoji popraviti odnos sa svojom bivšom djevojkom Karen i kćeri Beccom.

‘Kalifornikacija’ je jedna od rijetkih televizijskih serija sa zloglasnom oznakom “zabranjeno za mlađe od 18”. Ovo je serija koja se doista ne suzdržava – psovke su normalan način izražavanja, a golotinja je prirodna stvar. Teme koje se ponavljaju su seks, droga i rock and roll, a sve se redovito prikazuju kao neugodnija strana Los Angelesa.

Rock-sastav Red Hot Chili Peppers 2007. godine podnio je tužbu protiv serije, jer je za naslov bez dopuštenja iskorišteno ime njegovog poznatog albuma i singla Californication. Također je zanimljivo da su imena Hankovih romana zapravo imena albuma thrash metal sastava Slayer – South of Heaven, Seasons in the Abyss i God Hates Us All. Također, u prvoj sezoni se čekanje na novo Hankovo djelo uspoređuje s čekanjem novog albuma Guns N’ Rosesa, Chinese Democracy, na koji se čekalo više od deset godina.

David Duchovny (‘Dosjei X’, ‘Obitelj Jones’) svojom je velikom ulogom u seriji ‘Kalifornikacija’ zapečatio  karijeru. Dobitnik je Zlatnog globusa za najboljeg glumca, dok je serija osvojila dva Emmyia za najbolju polusatnu seriju te nominaciju za nagradu BAFTA.

Kompletne sezone nagrađivane serije ‘Kalifornikacija’ pratite na PLAY Premiumu i doživite svijet problematičnog romanopisca na svoj način!