Labirint međunarodnog kriminala, korumpiranih političara i nemilosrdnih obavještajnih agencija – ne propustite Emmyjem nagrađenu seriju ‘McMafia’

Intenzivna i napeta BBC-jeva krimiserija snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj.

Britanska kriminalistička serija u produkciji BBC-ja, ‘McMafia’ (2018.), visokobudžetno je ostvarenje čiju režiju potpisuje James Watkins, a glavnu ulogu nosi James Norton, poznat po serijama ‘Dolina sreće’, ‘Grantchester’ i ‘Rat i mir’. Serija je nastala prema dokumentarnoj knjizi britanskog novinara Mishe Glennyja, koji je pratio mafiju i njen razvoj u digitalnoj eri.

Alex Godman (James Norton), kao sin Rusa kojeg je prognala ruska mafija, odrasta u Engleskoj. Trudi se živjeti poštenim životom izbjegavajući mutnu prošlost svojih roditelja i ne miješati se u poslove s mafijom gradeći svoj zakoniti posao i život s djevojkom Rebeccom (Juliet Rylance). No kad jedno ubojstvo navuče obiteljsku prošlost na njega, Alex se, osim s Rusima, mora suočiti i s drugim mutnim ljudima iz svijeta organiziranog kriminala, uključujući meksičke kartele droge, pakistanske dilere i balkanske švercere.

Radnja se odvija u desetak zemalja svijeta, a prva sezona snimana je na brojnim lokacijama u Hrvatskoj u dva navrata – u jesen 2016. te u proljeće i ljeto 2017. Snimalo se u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Primoštenu, Opatiji, Jasenicama, Rovinju, Jastrebarskom, Lovranu, Obrovcu te na otoku Pagu, a Hrvatska je poslužila kao kulisa za čak 12 različitih zemalja. 

“Izuzetno smo ponosni što je u Hrvatskoj bilo 14 tjedana snimanja, što čini više od 60% ukupnih snimajućih tjedana i dana te je hrvatska produkcija u tom razdoblju zaposlila preko 200 filmskih djelatnika i glumaca te 1000 statista. Kreativnost i profesionalnost hrvatskog dijela ekipe uvelike je pridonijela kvaliteti serije, a nekoliko njih bili su i šefovi sektora. Ljepote Hrvatske i raznolikost lokacija pridonijele su da u navedenom vremenu snimimo 12 različitih svjetskih lokacija” – izrekao je koproducent serije Igor A. Nola.

Serija nam razjašnjava složene veze između perača novca u Dubaiju, kibernetičkih kriminalaca u Indiji, ruskih oligarha u Londonu i beduinskih krijumčara u pustinji Negev. Nešto što je počelo kao priča o preživljavanju i osveti prerasta u priču o borbi jednog čovjeka protiv iskušenja korupcije.

O kvaliteti serije govori i činjenica kako je 2019. godine ‘McMafia’ osvojila prestižnu nagradu Emmy za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a.

Vrhunsku nagrađivanu britansku seriju ‘McMafia’ pratite samo na PLAY Premiumu.