‘Ljeto raketa’: Uzbudljiva serija o špijuniranju u Hladnom ratu

Strah i napetost prožimaju život engleskog društva burnog ljeta 1958. godine.

Napeta špijunska serija ‘Ljeto raketa’ (Summer of Rockets, 2018), nagrađivanog redatelja Stephena Poliakoffa, vodi nas u turbulentno razdoblje Hladnog rata. Vrijeme je to u kojem se neprestano živjelo u bojazni od nuklearnog rata, ali istovremeno se za oružjem nikad nije posegnulo. Bilo je to doba špijuna, kada su informacije o znanstvenom, političkom i vojnom napretku suparnika bile vrjednije od ičega.

Radnja se odvija u Velikoj Britaniji 1958. kada ruskog emigranta Samuela Petrukhina (Toby Stephens ) ucjeni MI5. Petrukhin je židovski izumitelj, stručnjak za razvoj slušnih pomagala, a od njega se traži da doprinese zapadnjačkim težnjama u Hladnom ratu. Za MI5 počne špijunirati svoje prijatelje iz engleskog visokog društva. Što se više uvlači u njihove privatne živote, počinje se pitati jesu li njegovi prijatelji onakvi kakvima se prikazuju i kome uopće može vjerovati?

Nakon lansiranja prve sovjetske interkontinentalne balističke rakete, prvog testiranja vodikove bombe i početka svemirske utrke strah se uvlači u živote svih ljudi, a Samuelov rad odigrat će veliku ulogu u nastanku tog modernog svijeta.

Iako je serija fikcija, inspirirana je stvarnim životima članova Poliakoffove obitelji. Njegov otac bio je ruski inženjer i izumitelj Aleksanadr Poliakoff, čije je slušne aparatiće, kojima se jačina zvuka može podešavati, nosio i sam britanski premijer Winston Churchill, a zbog njegovog ruskog podrijetla, britanska tajna služba sumnjičila ga je za špijunažu.

Odličnu glumačku ekipu predvode Toby Stephens („Umri drugi dan“) i Keeley Hawes, koja je već poznata domaćem gledateljstvu po ulogama u serijama Tjelesni čuvar (Bodyguard, 2018) i Doktor Who.

Neizvjesnu špijunsku seriju ‘Ljeto raketa’ gledajte odmah na PLAY Premiumu.