‘Male žene’: Topla, iskrena i emotivna miniserija koja se ne propušta ovih blagdana

Bezvremenski klasik u potpuno novom ruhu!

Priča o četiri mlade djevojke koje se bore za vlastiti životni put obilježila je djetinjstvo i mladost brojnim generacijama čitatelja, ali i gledatelja. ‘Male žene’ najpoznatiji je roman američke spisateljice Louise May Alcott, a časopis The Guardian ga je 2013. godine proglasio najvažnijim ženskim romanom svih vremena. 

Topla i dirljiva miniserija prati četiri junakinje, sestre March i njihovu majku u svim naporima da prežive Američki građanski rat, dok im se otac nalazi u vojsci. Baš kao i roman, serija započinje u božićno vrijeme, no za sestre March ove godine nema darova. One imaju samo jednu želju, a to je da im se otac vrati kući. 

Četiri sestre Jo, Meg, Amy i Beth toliko su povezane, a opet toliko različite. Jo sanja o tome da postane spisateljica, što u 19. stoljeću i nije bio baš lagan put za jednu ženu. Meg je prekrasna romantična duša. Amy je razmažena, dok je Beth plaha i krhka, sklona obolijevanju. Djevojke zajedno istražuju što znači biti mlada žena, proživljavajući sve, od sestrinskog nadmetanja, prvih ljubavi do braka i velikih gubitaka.

Nije teško primijetiti da je Louise May Alcott inspiraciju za ‘Male žene’ pronašla u vlastitom iskustvu. Dok je njezin otac, slobodni mislilac, reformator i borac protiv ropstva Bronson Alcott provodio vrijeme s eminentnim muškim autorima svog vremena, Louise se morala brinuti za sebe i istovremeno odgajati svoje sestre i obavljati ženske poslove, uključujući šivanje, pranje odjeće, i uz to biti služavka ukućanima. No kad je shvatila da se može uzdržavati pisanjem, nastao je bezvremenski klasik ‘Male žene’.

Roman ‘Male žene’ doživio je brojne filmske i televizijske adaptacije, a PLAY Premium vam donosi miniseriju iz 2017. s Emily Watson („Černobil“), Angelom Lansbury („Mandžurijski kandidat“), Mayom Hawke („Stranger Things“) te Jonahom Hauerom-Kingom („Svijet u plamenu“).

Seriju ‘Male žene’ gledajte odmah na PLAY Premiumu.