‘Montevideo, Bog te video’ – povijesna melodrama u režiji Dragana Bjelogrlića

Prvi film u povijesti svjetske kinematografije s temom prvog Svjetskog prvenstva u nogometu u Urugvaju 1930.

Nazvan po glavnom gradu Urugvaja, film ‘Montevideo, Bog te video’ (2010.) povijesna je melodrama temeljena na istinitim događajima. Scenarij je inspiriran knjigom poznatog sportskog novinara Vladimira Stankovića u debitantskoj režiji glumca Dragana Bjelogrlića.

U Beogradu se 1930. godine okuplja jedanaest anonimnih, ali vrlo talentiranih i ambicioznih mladića kojima je cilj  formirati nogometnu reprezentaciju nakon poziva FIFA-e Kraljevini Jugoslaviji da sudjeluje na  Svjetskom nogometnom prvenstvu u Montevideu, prvom ikada.

Priča prati Aleksandra Tirnanića Tirketa (Miloš Biković), čiji je talent za nogomet  primijećen na ulicama. Svojim dolaskom u tadašnji beogradski klub „BSK“ Tirke ulazi u sukob s nogometnom zvijezdom, poznatim Mošom Marjanovićem (Petar Strugar). Rivalstvo između dvojice mladića raste i zbog lijepih djevojaka, ekscentrične umjetnice Valerije (Nina Janković) i skromne djevojke iz provincije Rose (Danina Jeftić). Pored osobnih nesuglasica i rivalstva, situaciju dodatno otežava protest hrvatskih suigrača, nedostatak financijske podrške, kao i nerazumijevanje za “igru u gaćama”.

Isprva se čini da je nogomet glavna tema filma, ali uskoro postaje jasno kako je ovo priča o ljubavi, herojstvu, prijateljstvu, vjeri, časti, patriotizmu i poštovanju. Ova filmska priča vraća nas u romantično vrijeme nastanka nogometnog tandema za sva vremena – “Tirke i Moša”.

Miloš Biković najpoznatiji je po ulozi spretnog kriminalca Petra Maraša iz istoimene filmske i serijske uspješnice koja je zaludila regiju, ‘Južni vetar’.

Ova romantična nogometna priča iz 1930. godine ostvarila je rekordnu gledanost u srpskim kinima, s preko 500 000 gledatelja a dobila je i veliku naklonost filmske kritike. Film ‘Montevideo, Bog te video’ bio je srpski kandidat za nagradu Oskar 2011. godine i ovjenčan je mnogim nagradama na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.

Poznatu filmsku uspješnicu ‘Montevideo, Bog te video’ pogledajte odmah na PLAY Premiumu.