Nagrađivana britanska serija ‘Krivnja’ donosi napetu i uzbudljivu priču o nesretnoj sudbini dvojice braće

Životi braće mijenjaju se nakon što slučajno pregaze čovjeka.

Britanska serija ‘Krivnja’ (‘Guilt’, 2019.) BBC-jeva je uspješnica koju je napisao i kreirao Neil Forsyth. Ispreplitanjem drame, trilera, misterija i kriminalistike radnja serije vrti se oko braće koji slučajno pregaze i ubiju starca. Unatoč prikrivanju tragova, njihovi se životi počinju raspadati kada susjedi i rodbina mrtvog čovjeka počnu sumnjati u način na koji je umro.

Forsyth je silno želio napisati seriju o braći i sestrama, nazvavši taj odnos “najzanimljivijom dramatičnom vezom”, i seriju s lajtmotivom koji se provlači kroz sve likove, u ovom slučaju krivnjom. Proveo je nekoliko godina razvijajući seriju prije nego što ju je udomio na BBC-ju. 

Priča je ovo o Maxu (Mark Bonnar, ‘Shetland’) i Jakeu (Jamie Sives, ‘Annika’), koji pregaze pješaka u mračnoj edinburškoj ulici i nađu se u napetoj, ali na trenutke komičnoj noćnoj mori, koja postaje sve gora. Riječ je o sofisticiranoj, snažnoj drami u duhu serija ‘Fargo ‘ i ‘Na putu prema dolje’, ali s britkošću i specifičnim škotskim apsurdističkim humorom. Pripovijeda uzbudljivu, napetu priču s čvrstom dramskom strukturom i primjesom komedije, u čijem su središtu likovi i njihove mane, strahovi i očaj. Zbog jednog pogrešnog poteza na početku, junaci se nalaze na stranputici s koje im se povratak čini nemoguć. Poput živog pijeska, što se više pokušavaju izvući, postaje gore. Gledatelja se neprestano propitkuje – koju od ovih odluka biste promijenili? Sve, samo neke ili niti jednu? Ovo je serija o moralnim dvojbama, krivnji koja se javlja kad se pođe pogrešnim putem i tome koliko je teško vratiti se na pravi.

Uz veliku gledanost i vrlo pozitivan prijem kod publike, ‘Krivnja’ je bila nominirana za veliki broj nagrada. Osvojila je uglednu nagradu BAFTA na dodjeli škotskih nagrada 2020. godine za najbolji televizijski scenarij te za najboljeg redatelja, koju je osvojio Robert McKillop. Osvojila je i nagradu Kraljevskog televizijskog društva Škotske, Celtic Media Festivala i Broadcast Digital Awards za najbolju dramsku seriju.

Nagrađivanu i hvaljenu britansku seriju ‘Krivnja’ pratite samo na PLAY Premiumu.