Znate li koja je serija proglašena najboljom u 2020. godini?

Pripremite se, obitelj Rose potvrdit će vam sve što mislite o pretencioznoj bogataškoj obitelji

Radnja serije Schitt’s Creek“, koja je 2020. godine oborila rekorde po najviše osvojenih Emmyja, njih devet, uključujući i onaj za najbolju humorističnu seriju, prati svakidašnje dogodovštine jednom jako utjecajne i bogate obitelji Rose, koja je pala na niske grane nakon što ih je poslovni partner prevario i ukrao sav novac. Očajni, Johnny i Moira Rose (Eugene Levy, Catherine O’Hara) zajedno s djecom Davidom (Dan Levy) i Alexis (Annie Murphy) sele se u mali gradić Schitt’s Creek, koji je Johnny iz šale kupio svome sinu za rođendan. Zamijenivši luksuznu vilu za oronuli motel, Roseovi dolaze u susret s ekscentričnim stanovnicima ovog malog grada, kao što su gradonačelnik Roland (Chris Elliott) i njegova žena Jocelyn (Jennifer Robertson), sarkastična recepcionarka motela Stevie (Emily Hampshire), članovi gradske uprave Ronnie (Karen Robinson) i Bob (John Hemphill) te brojni drugi. No, u ovom slučaju, manjak novca ne znači nužno i promjenu „skupog“ načina razmišljanja, što dovodi Roseove i do čestih neslaganja s ostatkom zajednice, a to je uvijek najbolji recept za najsmješnije trenutke!

Premijerno prikazanoj 2015., seriji je rasla popularnost iz godine u godinu, zahvaljujući domišljatim šalama, neprestanim referencama iz pop-kulture, a prvenstveno glavnim likovima, čije odbijanje prihvaćanja vlastitog „novog normalnog“ njihove reakcije čini urnebesnima. Kreator serije, Dan Levy je za Variety izjavio da je inspiraciju za seriju dobio „dok je gledao reality TV i pala mu je na pamet ideja o tome što bi se dogodilo kada bi sve te bogate obitelji izgubile sve. Bi li Kardashiani i dalje bili Kardashiani bez svog novca?“. U pomoć je pozvao svog oca, Eugenea Levyja, kojeg svi pamte po ulozi Jimovog tate iz „Američke pite“ te su zajedno odlučili da će naziv serije biti kao i naziv gradića – Schitt’s Creek, a i da će uloga patrijarha obitelji Rose pripasti upravo „najpoznatijem tati na svijetu“, legendarnom Levyju.

Catherine O’Hara, mama iz filma Sam u kući, dobila je ponudu za ulogu Moire, nekad poznate zvijezde telenovele Sunrise Bay, no O’Hara je odbila ulogu zbog, citiramo: „lijenosti“ i „averzije prema dugoročnim projektima“. O’Hara je ipak pristala na snimanje pilota i svojom izvedbom toliko je oduševila producente te je dobila ponudu koju nije mogla odbiti. Za ulogu razmažene kćeri Alexis, Annie Murphy je morala dvaput proći kroz proces audicije. Neposredno prije nego što joj je ponuđena uloga, Murphy je htjela odustati od glume jer nije mogla naći posao više od dvije godine. Nakon odrađene druge audicije, Levy ju je pozvao i rekao da je dobila ulogu jer se zbog svoje prirodne simpatičnosti istaknula od svih ostalih glumica.

Odlične kritike prate seriju od samog početka. New York Times je rekao da je „jedna od onih za koju nikad ne želite da završi“, TV Guide ju je proglasio „trenutno najboljom serijom na televiziji“ 2019. godine, a uvrštena je i na best-of liste prestižnih portala A.V. Cluba, Esquirea, Glamoura, The Guardiana, The New Yorkera i Varietyja. Serija je također „pobrala“ i hvalospjeve za vjerodostojnu izvedbu panseksualnog lika Davida, kao i činjenicu da je „njegova seksualnost nešto s čim nitko od likova u seriji nema problema.“

Kompletnu prvu sezonu serije „Schitt’s Creek“ možete odmah pogledati ekskluzivno na PLAY Premiumu, nakon čega slijede nove epizode svaki dan!